fbpx

6 feiten en fabels over … niet kunnen slapen

6 feiten en fabels over … niet kunnen slapen

BLOG | 18 oktober 2023

De wekker naast je bed geeft 03.17 uur aan. Pff, er zijn nog maar drie minuten verstreken sinds je de vorige keer keek. Je draait je maar weer eens op je andere zij. Niet kunnen slapen, je zult er maar last van hebben. Hoe komt dat toch en wat kun je eraan doen? Speciaal voor jou zes feiten en fabels over slapeloosheid.

Een power nap overdag kan het niet kunnen slapen in de nacht verergeren

Fabel: zo’n kort dutje van twintig à dertig minuten kan een positief effect hebben op je alertheid en productiviteit en hoeft geen slapeloosheid in de nacht te veroorzaken. Zorg er wel voor dat je zo’n power nap niet na het begin van de middag doet. Beperk het echt tot hooguit een halfuur, omdat het anders je nachtrust wel kan beïnvloeden.

Alcohol helpt tegen slapeloosheid

Fabel: natuurlijk kun je best slaperig worden van een slaapmutsje, maar het beïnvloed de kwaliteit van je slaap op een negatieve manier. Vaak is je slaap namelijk minder diep en onrustig en heb je meer kans op slaapapneu en snurken.

Ouderen hebben evenveel slaap nodig als jongeren

Feit: de meeste volwassenen functioneren goed met gemiddeld zeven tot negen uur slaap. Alhoewel ouderen regelmatig kampen met het probleem dat ze niet kunnen slapen – het slaappatroon verandert vaak bij het ouder worden – hebben ze nog wel dezelfde hoeveelheid slaap nodig.

Je kunt slapeloosheid altijd genezen met medicijnen

Fabel: alhoewel medicijnen vaak kunnen helpen, moet je het beslist niet als een wondermiddel zien. Het is een tijdelijke oplossing, je kunt slapeloosheid er dus niet mee genezen, en vaak is slaapmedicatie ook nog eens verslavend. Het is beter om de onderliggende oorzaak te vinden van het niet kunnen slapen. Is er wellicht sprake van stress, angst of pijn?

Stress en pijn kunnen slapeloosheid veroorzaken

Feit: stress kan leiden tot piekeren en dat kan je ’s nachts behoorlijk uit je slaap houden. Gedoe op je werk, narigheid in je privéleven, onzekerheid, faalangst: de redenen kunnen legio zijn. Niet kunnen slapen kan ook veroorzaakt worden door pijn. Juist door je zo bewust te zijn van de pijn, ga je verkrampen waardoor nog meer plekken in je lijf pijn gaan doen. Het gevolg? Het wordt nog lastiger om in slaap te vallen.

Niet kunnen slapen? Hypnotherapie helpt!

Feit: met hypnotherapie bereik ik mooie resultaten. Ongeacht welke oorzaak er onder het niet kunnen slapen ligt. Met hypnotherapie breng ik je naar een staat (trance) van waaruit je via het onbewuste contact maakt met wat er op dat moment is. Soms heeft je slapeloosheid met een trauma of angst te maken. Door met zo’n trauma- of angstdeel contact te maken, geef je dat deel aandacht en ruimte waardoor de energie kan gaan stromen. Bij pijn leer ik je hoe je jezelf in een meer ontspannen toestand kunt brengen. Vechten tegen pijn verkrampt en zorgt voor nog meer pijn. Met bewuste aandacht naar je pijn gaan verzacht. Deze overgave brengt rust en juist dát zorgt ervoor dat je beter in slaap kunt vallen.

Welterusten

Niet kunnen slapen: je zult er maar last van hebben. Blijf er niet mee rondlopen. Hypnotherapie helpt je. Een goede nachtrust is zó belangrijk. Dat verdien jij toch ook? Wacht niet langer met contact opnemen, des te eerder kun jij weer lekker slapen. Welterusten!


Ervaringen

“Het coachingsproces verliep vloeiend en organisch. De aanpak en technieken van Petra zorgden bij mij dat de juiste zaken in beweging zijn gezet, waarna ik zelf verder kom in het proces. Als persoon is Petra warm en meevoelend, zonder haar professionele instelling uit het oog te verliezen.”

- Daniëlle

“Ik wil Petra graag bedanken voor de hulp aan onze zoon, die zat al een hele tijd niet lekker in zijn vel, en ging gepaard met veel buikpijn, Petra heeft naar hem geluisterd en geleerd de spanning die hij had, uit zijn lijf te halen door middel van hypnotherapie.. Als onze zoon merkt dat hij weer spanningen heeft, doet hij weer trouw z’n oefeningen. Ik zou Petra zeker aanraden…”

- Wendy

“Life’s a struggle!

Dat is het zeker, Petra heeft mij op een bevlogen wijze geholpen om op zoek te gaan naar de oorsprong van het “litteken” en hedendaagse gebeurtenissen ook eens van een andere kant te bekijken. Dit omdenken heeft mij heel veel inzichten en rust gegeven, waardoor ik weer lekker in mijn vel zit en bloei van energie!

Dankjewel, Petra 🙏”

- S.W.

Wil je graag wat meer informatie?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.