fbpx

De familieopstelling laat krassen op je ziel verdwijnen

De familieopstelling laat krassen op je ziel verdwijnen

BLOG | 14 maart 2024

Bij mijn coachingssessies maak ik regelmatig gebruik van een familieopstelling. Dit is een heel mooie en veilige methode om pijnlijke zaken uit het verleden – waarvan je je soms niet eens bewust bent en waarvan de oorzaak zelfs bij vorige generaties kan liggen – te verwerken. Krassen op onze ziel verdienen het om geheeld te worden.

Niet alleen voor families

Het woord ‘familieopstelling’ doet vermoeden dat het alleen van toepassing is op onderlinge verhoudingen binnen de familie of het gezin waarvan je deel uitmaakt. Maar het is ook heel bruikbaar wanneer het in een bedrijf of vriendengroep niet helemaal lekker loopt. En op het moment dat je maar niet verder komt met steeds diezelfde vraag of datzelfde probleem.

Breed inzetbaar

Een familieopstelling kan dan verbanden van vroeger en nu inzichtelijk maken. Je kunt het heel breed inzetten. Bijvoorbeeld bij vraagstukken over:

  • relaties
  • opvoeding
  • conflicten
  • onverklaarbare gevoelens of gedachten
  • werkgerelateerde problemen

Hoe gaat een familieopstelling in zijn werk?

Je geeft iedere zus, broer of probleem een plek. Zo doe je dat voor elk afgesproken onderdeel. Je ziet meteen al iets gebeuren. Want waar staat iedereen en hoe kijken ze naar elkaar? Staat je vader bijvoorbeeld met zijn rug naar je moeder toe in plaats van naast elkaar, als een eenheid? Liggen je broers en zussen ver weg of juist dichtbij? Er worden meteen al dingen duidelijk. Je gaat aan de slag met wat zich op dat moment aandient.

In beweging

Gaandeweg wordt duidelijk hoe jouw verleden heeft bijgedragen aan wie jij nu bent. Door je ook te verdiepen in de andere gezinsleden leer je bepaalde gedragingen beter te snappen. Dan begrijp je ineens waarom je vader of moeder reageerde zoals hij of zij reageerde. Het geeft je de tools om dat kind van toen – het kind dat jij was – te geven wat het nodig had. Je integreert dat nieuwe gevoel van bijvoorbeeld (zelf)liefde of zelfvertrouwen, waardoor je nu beter in staat bent om (andere) keuzes te maken. Je zet dingen in beweging.

Alles grijpt in elkaar

Net zoals de patronen van jouw ouders hun sporen hebben achtergelaten in jou, geldt dat ook voor je eigen kinderen. Hoe ben jij opgevoed? Wat vind jij belangrijk? Dat geef je – bewust én onbewust – door aan jouw kinderen.

Opluchting

Ik heb weleens iemand in de praktijk gehad die kwam voor een probleem van haar kind. Al snel bleek dat er een groot verdriet was bij de ouder zelf. Zo besloten we zowel het kind als ook de ouder te behandelen. Door een familieopstelling in te zetten, kwam er ruimte om zowel verdriet als teleurstelling en boosheid te verwerken. Voor het kind was dat een enorme opluchting want die droeg, zonder dit te weten, het verdriet van de ouder. Die krassen op de ziel van de ouder werkten door in het kind. Zo kwam er bij allebei veel in beweging. Het greep allemaal in elkaar.

Hetzelfde principe

De ene keer werk ik met de emoties van een cliënt. De andere keer met zijn of haar eigen tijdlijn. Soms met de eigen werksituatie of -relatie, weleens met de lichamelijke klachten en vaak met vader, moeder, broers en zussen. Het principe is altijd hetzelfde. Door ‘in die ander’ te stappen, voel en snap je waar de remmingen  en pijn zitten. Dan ontstaat er meer begrip en start het proces van heling. Dan kun je weer verder.

Samen ontdekken

Een familieopstelling is veilig, laagdrempelig en absoluut niet eng. Ben jij benieuwd wat het voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact op. Ik kijk ernaar uit om dat samen met jou te ontdekken.


Ervaringen

“Het coachingsproces verliep vloeiend en organisch. De aanpak en technieken van Petra zorgden bij mij dat de juiste zaken in beweging zijn gezet, waarna ik zelf verder kom in het proces. Als persoon is Petra warm en meevoelend, zonder haar professionele instelling uit het oog te verliezen.”

- Daniëlle

“Ik wil Petra graag bedanken voor de hulp aan onze zoon, die zat al een hele tijd niet lekker in zijn vel, en ging gepaard met veel buikpijn, Petra heeft naar hem geluisterd en geleerd de spanning die hij had, uit zijn lijf te halen door middel van hypnotherapie.. Als onze zoon merkt dat hij weer spanningen heeft, doet hij weer trouw z’n oefeningen. Ik zou Petra zeker aanraden…”

- Wendy

“Life’s a struggle!

Dat is het zeker, Petra heeft mij op een bevlogen wijze geholpen om op zoek te gaan naar de oorsprong van het “litteken” en hedendaagse gebeurtenissen ook eens van een andere kant te bekijken. Dit omdenken heeft mij heel veel inzichten en rust gegeven, waardoor ik weer lekker in mijn vel zit en bloei van energie!

Dankjewel, Petra 🙏”

- S.W.

Wil je graag wat meer informatie?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.