fbpx

‘Het verlies van mijn zus kon ik niet accepteren’

‘Het verlies van mijn zus kon ik niet accepteren’

BLOG | 27 april 2021

Het overlijden van haar zus kwam voor Femke als een grote schok. Ze was zo overweldigd door verdriet, dat ze moeite had om het te integreren in haar leven. Coaching gaf haar de nodige begeleiding en ondersteuning om weer verder te kunnen. ‘Ik heb het verlies nu eindelijk kunnen accepteren en een plekje gegeven.’

Onafscheidelijk

‘Mijn zus was mijn beste vriendin’, begint Femke. ‘Van kinds af aan waren we onafscheidelijk. Ondanks dat ze vijf jaar ouder was, trokken we altijd samen op en deden we alles samen. We hadden dezelfde ervaringen, deelden dezelfde gedachten en inside jokes. Er waren tijden dat we elkaar minder zagen, maar alsnog hingen we bijna elke avond aan de telefoon. Als ik een nieuwtje had, was mijn zus de eerste met wie ik het deelde. We waren er voor elkaar tijdens de meest belangrijke momenten in ons leven. Toen we allebei moeder werden, besloten we dicht bij elkaar te gaan wonen, zodat onze kinderen samen konden opgroeien.’

Van het pad af

Toen kwam opeens het telefoontje dat haar zus gediagnoseerd was met een agressieve vorm van eierstokkanker. Na een jaar van zware behandelingen overleed ze op 46-jarige leeftijd. Voor Femke was het onmogelijk te accepteren. ‘Ik kon er niet mee omgaan dat iemand die zo belangrijk voor mij was, zo plotseling uit het leven werd gerukt. Ze stond er nog middenin, had nog zoveel plannen en liet twee jonge dochters na. Ik raakte totaal van het pad af en viel in een zwart gat. Ik verloor niet alleen mijn zus, maar ook mezelf.’

Heftige gevoelens

Er kwamen zoveel heftige gevoelens op haar af, dat Femke er niet mee kon omgaan. Alle prikkels kwamen heel intens binnen en ze deed er alles aan om haar gedachten en gevoelens te vermijden. Ze stortte zich op haar werk, maar ze kreeg steeds vaker last van spontane huilbuien en begon haar woede af te reageren op anderen.

Vastzittende rouw

‘Een jaar na het overlijden van mijn zus stond ik nog steeds vast op hetzelfde punt. Ik bleef in een cirkel van woede en verdriet en onmacht lopen. Ik zag de toekomst negatief in en ik voelde me steeds somberder worden.’ Haar man spoorde haar aan om hulp te zoeken. Nadat ze enkele goede verhalen hoorde, kwam ze bij Coachingspraktijk Petra Verweij terecht.

Emoties toelaten

‘Petra heeft mij geholpen om niet meer weg te lopen van mijn emoties, maar erbij te blijven en ze er te laten zijn. Ik heb gemerkt dat het verdriet minder zwaar voelt wanneer ik er niet bang voor ben en er niet tegen vecht. Door alles weg te stoppen, werd het alleen maar erger. Aan de hand van coaching heb ik meer inzicht gekregen. Ik ben erachter gekomen dat ik mezelf de tijd mag gunnen. Ik heb geleerd om mezelf niet te veel op te leggen en mijn eigen pad te volgen. Rouw kent geen omwegen: je moet er echt doorheen.’

Draaglijk verdriet

‘Door coaching wist ik weer orde te scheppen in de chaos van mijn emoties. Ik kan nu makkelijker omgaan met de gevoelens die opkomen. Natuurlijk is het gemis en het verdriet er nog steeds, maar de pijn is draaglijker geworden. Ik kan nu terugkijken op mooie herinneringen met een glimlach, en dankbaar zijn voor de tijd die ik met mijn zus heb mogen doorbrengen. Het voelt alsof er meer ruimte is ontstaan en ik weer een lichter bestaan kan leiden, in plaats van lijden..’


Ervaringen

“Het coachingsproces verliep vloeiend en organisch. De aanpak en technieken van Petra zorgden bij mij dat de juiste zaken in beweging zijn gezet, waarna ik zelf verder kom in het proces. Als persoon is Petra warm en meevoelend, zonder haar professionele instelling uit het oog te verliezen.”

- Daniëlle

“Ik wil Petra graag bedanken voor de hulp aan onze zoon, die zat al een hele tijd niet lekker in zijn vel, en ging gepaard met veel buikpijn, Petra heeft naar hem geluisterd en geleerd de spanning die hij had, uit zijn lijf te halen door middel van hypnotherapie.. Als onze zoon merkt dat hij weer spanningen heeft, doet hij weer trouw z’n oefeningen. Ik zou Petra zeker aanraden…”

- Wendy

“Life’s a struggle!

Dat is het zeker, Petra heeft mij op een bevlogen wijze geholpen om op zoek te gaan naar de oorsprong van het “litteken” en hedendaagse gebeurtenissen ook eens van een andere kant te bekijken. Dit omdenken heeft mij heel veel inzichten en rust gegeven, waardoor ik weer lekker in mijn vel zit en bloei van energie!

Dankjewel, Petra 🙏”

- S.W.

Wil je graag wat meer informatie?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.