fbpx

Hoe kom je van een laag zelfbeeld af?

Hoe kom je van een laag zelfbeeld af?

BLOG | 5 april 2022

Heb jij last van een laag zelfbeeld? Dan kan dat komen omdat je je te veel focust op je negatieve punten. Dit is deels evolutionair bepaald, maar het kan versterkt worden door narcistische ouders en partners. Dit lage zelfbeeld voelt heel onprettig en minderwaardig, maar het werkt niet om het gevoel te onderdrukken. Het blijft dan onderhuids doorsluimeren en je dwarszitten. Het is effectiever om het gevoel te accepteren en daarna te transformeren door coaching met bijvoorbeeld hypnotherapie.

Een laag zelfbeeld heeft negatieve invloed op je denken

Een laag zelfbeeld beïnvloedt je denken dusdanig, dat je veel kansen mist. Je solliciteert niet op die leuke baan omdat je denkt dat ze je toch niet zullen aannemen en je gaat ervan uit dat die knappe man of vrouw je niet ziet staan. Doordat je ziet dat het anderen wel lukt om deze kansen te grijpen, wordt je lage zelfbeeld steeds meer versterkt. Zie je wel: anderen lukt het wel, en mij niet, denk je dan. Tijd om deze vicieuze cirkel te doorbreken en meer zelfvertrouwen te krijgen.

Positieve affirmaties helpen niet – of wel?

Een affirmatie is een zin (mantra) die je regelmatig herhaalt om jezelf positief te beïnvloeden. Een voorbeeld van zo’n zinnetje is ‘Ik ben goed zoals ik ben’ of ‘Ik houd van mezelf’. Veel mensen denken dat affirmaties niet helpen. Dit kan gedeeltelijk kloppen. Er zijn namelijk een paar voorwaarden verbonden aan het juiste gebruik van effectieve affirmaties:

  • Je moet de affirmatie zelf geloven. Zeg dus niet tegen jezelf: ‘Ik ben beeldschoon’ als je je lelijk voelt, maar bijvoorbeeld wel: ‘Ik heb mooie ogen.’
  • Je moet de affirmatie in kunnen voelen. Benoem dus liever een positief punt dan iets waar je je vreselijk onzeker over voelt.
  • Je moet in de juiste geestesgesteldheid zijn. Een affirmatie werkt het beste als je in een lichte trance bent. Je spreekt dan rechtstreeks tot je onderbewustzijn. In de hypnotherapie doen we dat door ‘suggesties’ te geven.

Helpen zelfhulpboeken tegen een laag zelfbeeld?

Er zijn uitstekende boeken die je helpen jezelf te verbeteren, maar voor iemand met minderwaardigheidsgevoelens is er een grote valkuil. Je krijgt misschien het gevoel dat je nooit goed genoeg bent zoals je bent. Probeer in te zien dat dit niet waar is. Het is mogelijk om tevreden te zijn met jezelf en tegelijkertijd aan jezelf te blijven werken. Overigens is een goed boek goed, maar een goede coach is beter. Die kan jouw gedachten blijven spiegelen en toetsen, waardoor je sneller tot inzichten komt. Bovendien kan een coach je uit je vaste gedachtenpatroon halen aan de hand van technieken.

Je positieve punten benoemen en waarderen

Dit kan bijna onmogelijk zijn voor iemand met een laag zelfbeeld. Maar zodra je jezelf begint te waarderen, groeit je zelfvertrouwen en zit je lekkerder in je vel. Begin daarom klein. Wanneer je meer en meer succeservaringen hebt, hoe meer je dit kunt uitbouwen. Dat betekent niet dat je negatieve gedachten moet onderdrukken, maar meer dat je ook je positieve punten serieus neemt en aandacht geeft.

Gepaste ondersteuning

Heb jij last van een laag zelfbeeld? Heb je het gevoel dat je kansen mist omdat je niet goed stappen durft te zetten? Dat kan erg vervelend en belemmerend zijn. Als gediplomeerd coach en hypnotherapeut, help ik je graag hierbij. Bel meteen 06 44 13 06 76 voor een kennismakingsgesprek.


Ervaringen

“Het coachingsproces verliep vloeiend en organisch. De aanpak en technieken van Petra zorgden bij mij dat de juiste zaken in beweging zijn gezet, waarna ik zelf verder kom in het proces. Als persoon is Petra warm en meevoelend, zonder haar professionele instelling uit het oog te verliezen.”

- Daniëlle

“Ik wil Petra graag bedanken voor de hulp aan onze zoon, die zat al een hele tijd niet lekker in zijn vel, en ging gepaard met veel buikpijn, Petra heeft naar hem geluisterd en geleerd de spanning die hij had, uit zijn lijf te halen door middel van hypnotherapie.. Als onze zoon merkt dat hij weer spanningen heeft, doet hij weer trouw z’n oefeningen. Ik zou Petra zeker aanraden…”

- Wendy

“Life’s a struggle!

Dat is het zeker, Petra heeft mij op een bevlogen wijze geholpen om op zoek te gaan naar de oorsprong van het “litteken” en hedendaagse gebeurtenissen ook eens van een andere kant te bekijken. Dit omdenken heeft mij heel veel inzichten en rust gegeven, waardoor ik weer lekker in mijn vel zit en bloei van energie!

Dankjewel, Petra 🙏”

- S.W.

Wil je graag wat meer informatie?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.