Traumaverwerking: leef weer vrijuit
Traumaverwerking: leef weer vrijuit
Iedereen maakt wel eens heftige dingen mee, maar als het je blijft achtervolgen kan er sprake zijn van trauma. Traumatische ervaringen zijn hevige gebeurtenissen die zo’n diepe indruk op je hebben gemaakt dat je ze niet los kan laten of die je heel diep hebt weggestopt. Denk bijvoorbeeld aan misbruik of ernstige ongelukken. Maar vergis je niet, er bestaan vele soorten trauma’s. Mocht jij te maken hebben met ervaringen die je niet hebt kunnen verwerken, kan dat onoplosbaar lijken. Maar er zijn manieren om hieraan te werken.
Wat is een trauma?
Een trauma is een onverwerkte gebeurtenis uit je verleden die je nog altijd, vaak onbewust, achtervolgt en beïnvloedt. Het is belangrijk te benadrukken dat er velen soorten trauma’s zijn. Er bestaat ‘enkelvoudig trauma’, waarbij er eenmalig iets is gebeurd, zoals het verliezen van een dierbare of een ongeval. Daarnaast spreken we van ‘meervoudige’ of complexe trauma’s wanneer er een reeks van gebeurtenissen steeds terugkomen, zoals mishandeling. Een trauma kan ook ontstaan door zaken als ontslag of een scheiding wanneer dit volkomen onverwacht is. Als jij iets hebt meegemaakt dat moeilijk te verwerken is en wat invloed blijft uitoefenen op je leven in het heden, dan kan er sprake van een trauma zijn.
Wat merk je?
Trauma kan je op vele vlakken in je leven beïnvloeden. Zo kun je je overdag angstig, gestrest of prikkelbaar voelen en ga je mensen en situaties uit de weg. En soms gaan geliefden of collega’s jou uit de weg, vanwege je boze en soms agressieve gedrag. Sommige mensen worden ’s nachts gekweld door nachtmerries, terugkerende gedachtes of juist slapeloosheid. Deze symptomen kunnen zelfs jaren na de gebeurtenis nog voorkomen. Je probeert het trauma van je af te zetten, het te vergeten, sommige mensen proberen zelfs verdovende middelen. Maar dit onderdrukken van gevoelens blijkt geen permanente oplossing te zijn.
Wat kan ik doen?
Je kunt niet iets oplossen wat er niet is. Daarom is het belangrijk te onderkennen dat je een trauma hebt voordat je er iets aan kunt doen. Daarnaast is het van belang om in te zien dat als je iets wilt veranderen, je daar zelf stappen voor moet ondernemen. Je kunt er niets aan doen dat je iets naars is overkomen. Maar wel kun je besluiten het patroon van angst, belemmerende gedachtes en negatieve emoties te doorbreken.
Je bent niet alleen
Je bent de enige die jouw traumatische ervaring heeft meegemaakt, maar dat betekent niet dat je het alleen moet aanpakken. Aan de hand van coaching kun je extra ondersteuning krijgen in dit proces. Zo kan ik regressie, een methode uit de hypnotherapie toepassen. In therapie maak ik gebruik van hypnose en trance. Je aandacht wordt hierbij naar binnen gericht, zodat je in een andere bewustzijnstoestand wordt gebracht.
Hypnotherapie
In die bewustzijnstoestand verkeer je in een staat waarin je gemakkelijk veranderingen kunt aanbrengen in negatieve overtuigingen en emoties. Daarbij ‘verwijder’ je niet de herinnering aan het trauma, maar wel het sterk negatieve gevoel dat aan de gebeurtenis gekoppeld is. Bij hypnotherapie draait het om het herbeleven, verkennen en het verwerken van situaties in het verleden. Zo krijg je meer inzicht in je onbewuste reacties, en kun je stappen zetten om deze patronen en bijbehorende emoties uit het verleden achter je te laten.
Over Petra Verweij
Graag ondersteun en begeleid ik je in het proces van jouw traumaverwerking. Daarbij zorg ik voor een veilige omgeving waarin je kunt werken aan jouw herstel. Wil jij weten of hypnotherapie iets voor jou is? Neem gerust contact op, ik vertel je er graag meer over. Ook kunnen we aan de hand van coaching de juiste handvatten zoeken om je weer op het goede spoor te zetten. Is het tijd om actie te ondernemen? Graag ontmoet ik je in mijn praktijk.