fbpx

Wat doe je als je ouders te veel van je blijven vragen?

Wat doe je als je ouders te veel van je blijven vragen?

BLOG | 20 mei 2022

Je ouders zijn degenen die altijd voor je klaar stonden vroeger, toen je ze nodig had. Nu de rollen beginnen om te draaien, komen die familiebanden onder spanning te staan. Nu vragen ze steeds meer van je. Hoe kun je leren om grenzen aan te geven? Wat zijn die grenzen eigenlijk? Dit zijn vraagstukken waar coaching bij helpt.

Een deuk in je zelfvertrouwen

Het kan voorkomen dat je je onder familie niet op je gemak voelt. Misschien voelt het alsof je aan torenhoge verwachtingen moet voldoen, of je krijgt opmerkingen over je leven en je keuzes. Dit kan leiden tot een grote deuk in je zelfvertrouwen. Het voelt alsof je nooit goed genoeg bent. Het voelt alsof je de onrealistische verwachtingen nooit kunt halen.

Tijd vrijmaken voor familie, maar niet voor jezelf

Daarbij kunnen ouders de makkelijkste niet zijn. Misschien dat ze bijvoorbeeld altijd vragen om iets kleins te doen wanneer je langskomt. Iets goed te hangen of juist even te helpen met de tuin. Bovendien krijg je steeds weer de vraag: ‘waarom kom je zo weinig?’, terwijl je vrijwel wekelijks voor de deur staat. Zelfs al houd je van ze, je hebt een eigen leven en moet zo erg veel tijd voor hen vrijmaken, waardoor er weinig tijd overblijft om van je eigen leven te genieten.

Tegenstrijdige gevoelens

Voor veel mensen zijn familiebanden heel hecht. Dat maakt ook dat het extra snijdt zodra er veel spanning op deze banden komt. Je wilt liever niet boos worden op je ouders, maar kan soms wel reden voelen om tegen ze in te gaan. Dat leidt tot tegenstrijdige gevoelens. De oplossing kan zijn om hierin duidelijk je grenzen aan te geven. Je geeft aan wat je wel zou willen en wat juist niet.

Grenzen leren aangeven

Zonder het aangeven van je grenzen, gaan anderen hier onbedoeld overheen. Hierdoor wordt die ruimte door anderen ingevuld. Je verliest hierdoor controle over je eigen leven en raakt gefrustreerd. Het aangeven van je grenzen is iets wat je doet voor jezelf. Om de controle en autonomie over je eigen leven terug te nemen. Om je niet meer altijd aan te passen aan anderen, maar om te leren om zelf ook ruimte in te nemen. Ruimte innemen is namelijk iets wat je mag en misschien wel moet doen om je eigen geluk te kunnen vinden.

Coaching bij aangeven grenzen

Veel mensen vinden het aangeven van hun grenzen moeilijk. Je kunt er daarom voor kiezen om hier hulp bij te vragen. Ik help je als coach graag bij het leren ontdekken van je grenzen en deze aan te gaan geven. Hiervoor gaan we eerst na wat de situatie is en waar je problemen ervaart. Wat zouden manieren kunnen zijn om hiermee om te gaan? Hoe voelt het idee van bepaalde oplossingen bij jou? Door bij deze en andere vragen stil te staan, bekijken we samen de situatie en gaan we samen kijken waar de oplossingen zouden liggen.


Ervaringen

“Het coachingsproces verliep vloeiend en organisch. De aanpak en technieken van Petra zorgden bij mij dat de juiste zaken in beweging zijn gezet, waarna ik zelf verder kom in het proces. Als persoon is Petra warm en meevoelend, zonder haar professionele instelling uit het oog te verliezen.”

- Daniëlle

“Ik wil Petra graag bedanken voor de hulp aan onze zoon, die zat al een hele tijd niet lekker in zijn vel, en ging gepaard met veel buikpijn, Petra heeft naar hem geluisterd en geleerd de spanning die hij had, uit zijn lijf te halen door middel van hypnotherapie.. Als onze zoon merkt dat hij weer spanningen heeft, doet hij weer trouw z’n oefeningen. Ik zou Petra zeker aanraden…”

- Wendy

“Life’s a struggle!

Dat is het zeker, Petra heeft mij op een bevlogen wijze geholpen om op zoek te gaan naar de oorsprong van het “litteken” en hedendaagse gebeurtenissen ook eens van een andere kant te bekijken. Dit omdenken heeft mij heel veel inzichten en rust gegeven, waardoor ik weer lekker in mijn vel zit en bloei van energie!

Dankjewel, Petra 🙏”

- S.W.

Wil je graag wat meer informatie?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.