fbpx

‘Ik voel mij niet gelukkig op mijn werk. Lag het aan het werk, of aan iets anders?’

‘Ik voel mij niet gelukkig op mijn werk. Lag het aan het werk, of aan iets anders?’

BLOG | 22 mei 2022

Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd. Martha had het gevoel in een neerwaartse spiraal te zitten. Lag het aan haar werk of was er toch iets anders aan de hand?

Maar een mens

‘Ik heb een verantwoordelijke baan en weet dat er weinig ruimte is om fouten te maken’, vertelt Martha. ‘Daarom probeer ik ook zo alert mogelijk te blijven, maar ik ben maar een mens. Toen ik eens een foutje signaleerde in een rapportage en dat meteen bij mijn leidinggevende aangaf, kreeg ik de wind van voren. De schrik zat er goed in. Ik ging nog beter mijn best doen en harder werken.’

Iets niet goed

‘Al een langere tijd voelde ik dat er iets niet goed zat’, vervolgt Martha. ‘Maar ik vond het moeilijk er de vinger achter te krijgen wat er was. Mijn resultaten waren toch goed, en ik kreeg toch veel werk gedaan iedere week? Maar ik zat er niet lekker in. En ik begon moe en energieloos te worden, waardoor ik me meerdere keren ziek moest melden. Daar was mijn leidinggevende niet echt over te spreken. En dus probeerde ik van alles om weer wat energieker te worden. Meer slapen, sporten en vooral veel koffie drinken. Maar in plaats van beter, ging ik me minder voelen.’

De oorzaak van psychosomatische klachten

Veel mensen zoeken bij problemen op het werk naar een oppervlakkige oorzaak. Ze denken vaak dat onprettige gevoelens met het werk zelf te maken heeft, of met het slechte weer, een griepje. Maar met de dieperliggende oorzaak gaan mensen vaak niet aan de slag. Angst, stress, burn-out en depressiviteit hebben bijna altijd te maken met trauma’s uit het verleden die diep zijn weggestopt. Op een gegeven moment breekt dat je op en voel je dat terug in je lichaam. Om hiermee aan de slag te gaan, is intensieve therapie en coaching nodig.

Belangrijke inzichten

‘Pas toen ik bij Petra kwam, daalden er bepaalde inzichten in. Al vanaf mijn vroege jeugd was mijn strenge moeder een grote invloed op mijn zelfwaarde. Niets was ooit goed genoeg, geen cijfer was hoog genoeg. Ik had het gevoel tekort te schieten al vanaf het moment dat ik me kan herinneren. De grote druk op mijn werk en mijn baas die uit zijn slof schoot, haalde al die oude gevoelens omhoog. Het verlamde me, bijna in letterlijke zin.’

Hoe achterhaal je de oorzaak van je psychosomatische klachten?

Hoe kom je erachter welk trauma je nu parten speelt? Hierbij kunnen hypnotherapie en familieopstellingen instrumenteel zijn. Tijdens hypnotherapie ontdek je wat het onderbewuste voor je verborgen houdt. De oude trauma’s vanuit het verleden wegstoppen, gebeurt om jezelf te beschermen tegen de mentale en emotionele klap; maar dat kan slechts tijdelijk. Een familieopstelling helpt je om je plek weer te vinden in het systeem waar je uit voortkomt. Het resultaat is dat je weer lekkerder in je vel komt te zitten.

Enorm trots

Ook voor Martha was dat het geval. ‘Inmiddels heb ik bepaalde patronen uit mijn verleden in kaart, en dat helpt enorm. Ik kan mijn reacties en gevoelens veel beter plaatsen en weet ook beter wat ik zelf nodig heb in mijn leven en werk. Ik voer nu een andere functie uit waar ik me veel beter in voel en goed kan laten zien wat ik kan. Dat is een enorme ommezwaai, ik ben er enorm trots op!’ Wil je aan de slag met je psychosomatische klachten en lekkerder in je vel zitten? Neem dan gerust contact op.


Ervaringen

“Het coachingsproces verliep vloeiend en organisch. De aanpak en technieken van Petra zorgden bij mij dat de juiste zaken in beweging zijn gezet, waarna ik zelf verder kom in het proces. Als persoon is Petra warm en meevoelend, zonder haar professionele instelling uit het oog te verliezen.”

- Daniëlle

“Ik wil Petra graag bedanken voor de hulp aan onze zoon, die zat al een hele tijd niet lekker in zijn vel, en ging gepaard met veel buikpijn, Petra heeft naar hem geluisterd en geleerd de spanning die hij had, uit zijn lijf te halen door middel van hypnotherapie.. Als onze zoon merkt dat hij weer spanningen heeft, doet hij weer trouw z’n oefeningen. Ik zou Petra zeker aanraden…”

- Wendy

“Life’s a struggle!

Dat is het zeker, Petra heeft mij op een bevlogen wijze geholpen om op zoek te gaan naar de oorsprong van het “litteken” en hedendaagse gebeurtenissen ook eens van een andere kant te bekijken. Dit omdenken heeft mij heel veel inzichten en rust gegeven, waardoor ik weer lekker in mijn vel zit en bloei van energie!

Dankjewel, Petra 🙏”

- S.W.

Wil je graag wat meer informatie?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.